Soluția împotriva furturilor catalizatoarelor a fost găsită. Care este aceasta afli în articol

De Mariana   |  14 Septembrie, 2021

Distribuie :

Este vorba despre tehnologia SmartWater, elaborată în Marea Britanie, una relativ simplă care, deja, a adus la scăderea drastică a furturilor de catalizatoare din Albionul Încețoșat. 

Reieșind din statistica furturilor de catalizatoare, poliția din Regatul Unit a decis să implementeze o tehnologie experimentală. Astfel, odată cu punerea în practică a acestei invenții, furturile de catalizatoare au scăzut cu 57 la sută! De la un maxim de 3.245 de cazuri raportate în luna martie, furturile de catalizatoare au scăzut, ajungând la 1.378 în luna iulie. La momentul actual, catalizatoarele sunt la cea mai mare "solicitare" în rândul hoților, din cauza conținutului de metale prețioase pe care îl dețin aceste piese auto.

Odată cu implementarea tehnologiei SmartWater, furturile catalizatoarelor au scăzut simțitor. Inovația este una simplă și are un cost foarte redus. Tehnolgia presupune trasarea unei dungi de vopsea, în cazul SmartWater, una invizibilă, cu o compoziție unică, care permite identificarea rapidă a catalizatorului. Spre deosebire de marcajele prin ștanțare, care pot fi șterse ușor de hoți, cel de la SmartWater este vizibil doar în lumină ultravioletă.

În cazul în care hoții încearcă să șteargă substanța de identificare, aceasta se răspândește pe uneltele și hainele lor. Astfel poliția poate identifica imediat mașina de pe care a fost furat un catalizator sau altul. 

Vopseaua se aplică pe catalizator în mai puțin de 10 minute, după ridicarea automobilului de pe elevator. Lichidul SmartWater este rezistent la temperaturi și nu riscă să fie deteriorat în timp. Componența chimică a soluției este înregistrată într-o bază de date împreună cu informația de identificare a mașinii și ale proprietarului. Asta înseamnă că orice catalizator care a fost furat poate fi identificat, împreună cu mașina de la care a fost demontat.

Cu cât mai multe catalizatoare sunt marcate cu vopsea, cu atât metoda aceasta funcționează mai bine. Reprezentanții SmartWater ar vrea să extindă metoda dată pe întreg teritoriul Marii Britanii, astfel ca în timpul reviziilor periodice a mașinilor să fie marcate toate catalizatoarele acestora.

În acest context, Toyota de asemenea, a anunțat că va oferi gratuit marcarea catalizatoarelor cu SmartWater tuturor clienților săi din Regatul Unit. Acest procedeu ar urma să fie aplicat în timpul reviziilor anuale.

Cele mai căutate catalizatoare sunt de la Toyota Prius. Acestea conțin cantități mari de metale prețioase cum ar fi platină, rodiu și paladiu.